- Aktualności
- 6 min czytania
Ten benefit podbija rynek: przyciąga talenty, ułatwia pracę HR i przynosi firmie oszczędności
Od września 2023 obowiązuje nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. Dofinansowanie posiłków to rozwiązanie, z którego chce skorzystać aż 75% pracowników!
- 22 listopada 2023
- 6 min czytania
Aż 45% pracowników postrzega zwiększenie ilości i wartości benefitów jako preferowaną formę wsparcia od pracodawcy – wynika z najnowszego raportu Pluxee Polska „Pod presją. Czas na działanie!”. Jakie świadczenia warto wdrożyć w nowym roku, by zapewnić pracownikom większe bezpieczeństwo finansowe, a jednocześnie zadbać o interes pracodawcy? Sprawdź rozwiązanie, które idealnie odpowiada na współczesne wyzwania.
80% badanych pracowników, którzy nie otrzymują dofinansowania posiłków, oczekuje takiego benefitu w swoim miejscu pracy.
Dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka. Takie rozwiązanie to przede wszystkim:
- szansa, by zadbać o zdrowsze nawyki,
- lepsze samopoczucie i więcej energii,
- oszczędność czasu i pieniędzy,
- integracja z zespołem, lunchowanie ze współpracownikami,
- okazja do spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi,
- wsparcie domowego budżetu.
Dziś kandydatów i pracowników interesują wyłącznie takie świadczenia, które pozytywnie wpływają na ich codzienne życie. Pakiety medyczne, ubezpieczenia na życie traktowane są jako „must have”, ale nie są wystarczające w wymagającej rzeczywistości. Słynne owocowe czwartki to też zdecydowanie za mało, by budować prozdrowotną kulturę organizacji i zadbać o dobrostan zatrudnionych, którzy oczekują zarówno wsparcia codziennego budżetu, jak i rozwiązań związanych z atmosferą, relacjami, pozytywnymi momentami i dostarczających przyjemności codzienności. Okazuje się, że świadczeniem, które najlepiej spełnia te wszystkie warunki, jest obecnie dofinansowanie posiłków.
Aż 75% badanych pracowników uważa, że jest to praktyczne rozwiązanie, z którego w pełni skorzysta. Nic więc dziwnego, że w tak dynamicznym tempie rośnie rynek benefitów żywieniowych. Pracodawcy mają pewność, że fundując takie świadczenie, w stu procentach odpowiedzią na potrzeby wszystkich pracowników – niezależnie od stanowiska, trybu pracy, przynależności pokoleniowej etc. Szczególną popularnością cieszą się karty przedpłacone, finansowane przez pracodawców, jak karta Pluxee Lunch. Można z niej korzystać zarówno w biurze, jak i w domu. Zgodnie ze swoimi preferencjami kulinarnymi, ciesząc się zniżkami w ulubionych restauracjach i lokalach. Taka elastyczność i wolność wyboru to atuty szczególnie dzisiaj doceniane przez pracowników, którzy chcą mieć poczucie wpływu na czas i miejsce pracy oraz kształt pakietu wynagrodzeniowego i benefitowego.
Podwyżka codziennych przyjemności, oszczędność dla pracodawcy
Jeśli projektujesz system wynagrodzeń i politykę benefitową, warto zastanowić się, jaką funkcję mogą tutaj spełnić benefity żywieniowe. Koszty firmowe i kadrowe to dziś ogromne wyzwanie zarówno dla dużych, jak i małych przedsiębiorstw. Stojąc po stronie biznesu, z pewnością zastanawiasz się, jak pogodzić interesy i potrzeby każdej grupy. Ale czy wiesz, że karty na posiłki wiążą się z konkretnymi oszczędnościami dla pracodawcy i pracownika? Od września 2023 obowiązuje nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania ZUS dofinansowania posiłków, oferowanego przez pracodawców jako benefit pracowniczy – do 450 zł na jednego pracownika miesięcznie. To oznacza, że pracownik może zaoszczędzić na składkach ZUS 1070 zł w skali roku, a pracodawca – 1106 zł rocznie na jednego pracownika, co firmie liczącej np. 1000 zatrudnionych daje oszczędności ponad milion zł. Co ważne, ze świadczenia można korzystać nie tylko w placówkach gastronomicznych, ale też handlowych – to duże udogodnienie dla osób, które chętnie zaopatrują się w gotowe posiłki w sklepach spożywczych czy dla pracowników mieszkających w miejscowościach, gdzie dostęp do bazy gastronomicznej jest ograniczony.
Przykład wyliczenia oszczędności dla Pracodawcy i Pracownika przy dofinansowaniu 450 zł miesięcznie | Wartość oszczędności |
PRACODAWCA | |
Miesięczna oszczędność na 1 pracownika | 92,16 zł |
Roczna oszczędność na 1 pracownika | 1105,92 zł |
PRACOWNIK | |
Miesięczna oszczędność dla pracownika | 89,24 zł |
Roczna oszczędność dla pracownika | 1070,88 zł |
Łączna oszczędność pracownika i pracodawcy rocznie | 2176,80 zł |
Podwyżka – czy to jedyne rozwiązanie?
O benefitach żywieniowych warto pomyśleć również w kontekście strategii podwyżkowych. Karta na lunch to coś więcej niż posiłek dla pracowników. To benefit finansowy, który może stanowić doskonałe uzupełnienie wynagrodzenia. Zwłaszcza że – jak pokazuje badanie „Potrzeby pracowników 2023” – pracodawcy nieczęsto sięgają po zróżnicowane formy wsparcia finansowego czy pozafinansowego. Tymczasem aż 51% pracujących deklaruje, że dostrzega pogorszenie swojej sytuacji finansowej w porównaniu do początku 2022 roku. Aż 82% badanych przyznaje, że w związku z inflacją nie otrzymało w ciągu ostatniego roku innego niż finansowe wsparcie (np. pomoc psychologiczna, programy doceniania). Tylko 48% potwierdza, że otrzymało podwyżkę inflacyjną. Z kolei o uzyskaniu innego wsparcia finansowego mówi 30% badanych.
Jeśli więc zastanawiasz się, jak zarządzisz firmowym budżetem, by zadowolić wszystkich – weź pod uwagę kilka opcji. Okazuje się bowiem, że w sytuacji, gdyby pracownicy mogli wybrać jedną z dwóch form przekazania im dodatkowych 300 zł: jako podwyżkę lub kartę na lunch, od której nie będą musieli odprowadzać ZUSu, aż 58% badanych wybrałoby to drugie rozwiązanie. Warto więc podejść do polityki benefitowej z dużą dozą elastyczności i otwartością zarówno na potrzeby pracowników, jak i możliwe udogodnienia podatkowe, które zapewnią firmie optymalizację kosztów.
Opcja 1
Karta Pluxee Lunch o wartości 450 zł
396 zł – kwota netto dla pracownika (po potrąceniu 54 zł PIT)
450 zł – koszt pracodawcy
Opcja 2
Podwyżka 450 zł brutto lub inne świadczenie
306, 76 zł – kwota netto dla pracownika (po potrąceniu 46,60 zł PIT i 96,64 zł ZUS)
542, 16 zł – koszt pracodawcy (po powiększeniu o 92,16 zł ZUS)
Opcja 3
Podwyżka lub inne świadczenie o koszcie pracodawcy 450 zł
254, 62 zł – kwota netto dla pracownika (po potrąceniu 80,21 zł ZUS i 38,68 zł PIT)
450 zł – koszt pracodawcy 450 zł (373,51 zł podwyżki po powiększeniu o 76,49 zł ZUS)
Usprawnienie pracy HR – co wspólnego ma z tym…lunch?
Jeśli na co dzień zajmujesz się zarządzaniem świadczeniami pozapłacowymi, dobrze wiesz, że na wagę złota są wszelkie praktyczne usprawnienia i uproszczenia. Wyzwań i zadań jest aż nadto! Dlatego projektując politykę benefitową, warto spojrzeć również na takie kryterium i zastanowić się, w jaki sposób możesz ułatwić sobie pracę w nowym roku, by nie czuć przytłoczenia formalnościami oraz kwestiami logistyczno-organizacyjnymi. Być może właśnie karty na lunch pomogłyby Ci zrealizować ten cel? Dla przykładu: decydując się na kartę Pluxee Lunch, możesz liczyć na szybką dostawę kart do pracowników. Do Twojej dyspozycji jest nowoczesny, intuicyjny panel klienta, aplikacja mobilna Pluxee i serwis pluxee.pl, zapewniające wygodę i bezpieczeństwo zarządzania. Do wyboru są nie tylko tradycyjne karty zbliżeniowe, ale też warianty wirtualne, co jest istotną informacją w kontekście ekologii.